نویسندگان: دکتر سید اکبر حسینی۱ ـ دکتر فرزاد رفیعی۲
۱ـ مدیرکل اداره دامپزشکی استان اصفهان
۲ـ مسئول کمیته آموزشی پژوهشی انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
Rafiee knauf@yahoo
چکیده:
ـ گوشت یکی از مهمترین منابع پروتئینی به شمار میآید. غنی بودن گوشت از پروتئینهای ارزشمندی حاوی اسیدهای آمینه ضروری برای بدن، مواد معدنی مانند آهن و روی، انواع ویتامینها و نیز انرژی کافی سبب میشود تا آن را در زمره بهترین و کاملترین مواد غذایی طبقهبندی نمایند.
بعضی از اسیدهای آمینه در بدن انسان ساخته نشده میبایست به همراه مواد غذایی وارد بدن گردند، پروتئین گوشت حاوی مقادیر قابل توجهی از اسیدهای آمینه ضروری[۱] میباشد.
از ترکیبات شیمیایی گوشت در عضلات بدن دام میتوان به آب، مواد معدنی، مواد پروتئینی، مواد ازته غیرپروتئینی، چربی، هیدرات کربن و انواع ویتامینها اشاره کرد.
بافت عضلانی بین ۷۰ تا ۸۰ درصد و به طور متوسط ۷۶ درصد از آب تشکیل شده است. حدود ۴ تا ۵ درصد از کل آب عضلات به صورت شیمیایی با پروتئینهای ماهیچه ترکیب شده و «آب هیدارته» نامیده میشود. قسمت اعظم آب به صورت الکترواستاتیک به ساختمان مولکولی پروتئینهای گوشت اتصال داشته تحت عنوان «آب آزاد» نامگذاری میگردد.
آب آزاد توسط ساختار مولکولی پروتئینها نگاه داشته میشود و به صورت ثابت و بدون حرکت درآمده و به عنوان حلال مواد محلول در آب عضلات را در خود حل نموده و جهت فعالیتهای آنزیماتیک و سایر واکنشهایی که وجود آب برای آنها ضروری میباشد بکار میرود. حال بخشی از آب آزاد میتواند تحت شرایطی از قبیل تحت فشار قرار گرفتن و یا ایجاد تغییراتی در ترکیب پروتئینها از حالت «ثابت» خارج شده و به صورت «متحرک» درآمده و از الیاف ماهیچهای خارج شود. میزان «آب آزاد متحرک» در گوشتهای حاصله از کشتارهای دامهای خسته، بیمار، تبدار هنگام خونگیری ناقص بالارفته، موجب کاهش کیفیت گوشت، بالا رفتن بار میکروبی، عدم کاهش PH گوشت در طی جمودنعشی و کلاً از نظرهای بهداشتی و خوراکی
میگردد. که در این مرحله آثاری از عدم رعایت حقوق حیوانات قبل و حین ذبح بر بهداشت و کیفیت گوشت دیده میشود.
صلابت نعشی[۲] یا جمودنعشی پدیدهای است که در حین تغییرات پس از کشتار در عضلات دام کشتار شده به علت پائین آمدن میزان ATP ایجاد شده با سفت شدن ماهیچهها (گوشت) همراه میباشد.
پس از کشتار به علت توقف جریان خون و نرسیدن اکسیژن و مواد غذایی به بافتها و عدم خروج مواد زائد متبالولیک توسط جریان خون، تغییرات قابل ملاحظهای در بافت عضلانی حاصل خواهد شد.
در چگونگی تغییرات پس از کشتار یکسری از عوامل که مربوط به دام زنده میباشند، موثر خواهند بود که عبارتند از:
الف ـ عوامل با تأثیرات مثبت (رعایت حقوق حیوانات): فعالیت و نوع تغذیه، دامهایی که در طول عمر خود به صورت مداوم دارای فعالیتهای مناسب عضلانی بودهاند از یک ذخیره بالای گلیکوژنی و کراتین فسفات برخوردار بوده، پس از کشتار صلابت نعشی در آنها دیرتر ظاهر شده گوشت آنها دارای PH نهایی پائین خواهد بود، همچنین تغذیه غنی از مواد قندی بویژه یکی دو هفته قبل از کشتار نیز موجب بالا رفتن ذخائر گلیکوژنی و تغییرات پس از کشتار به صورت مطلوب خواهد بود.
ب ـ عوامل با تأثیرات منفی (عدم رعایت حقوق حیوانات) مهمترین عواملی که باعث کاهش ذخایر گلیکوژن و در نتیجه بالا رفتن PH نهایی میگردد. عبارتند از: خستگی شدید، گرمازدگی، استرس و هیجانزدگی و بیمار بودن دام قبل و در حین کشتار میباشد.
یکی دیگر از تأثیرات منفی که پیامد عدم رعایت حقوق حیوانات میباشد. گوشتهای تیره، خشک و سفت هستند. (DFD)[۳] که در گاو دیده میشود که دلیل عمده آن استرسهای وارده قبل از کشتار است. عوامل استرسزا موجب میشود که ACTH تحریک شود این هورمون موجب افزایش ترشح کورتیزول و کورتیزون میشود که کلامتابولیسم چربیها و کربوهیدراتها پروتئینها را بالا میبرد. و قندخون بالا، کتونها را بالا میبرند. پس در دامهای تحت استرس (با منشاء ژنتیکی) مقدار ذخیره گلیکوژن کم است و این دامها بعد از مرگPH در حد ۷/۶ تا ۸ باقی میماند. دامهایی که دچار استرس میشوند علاوه بر از دست دادن گلیکوژن دچار Lymphopenia میشوند و مستعد بیماری میگردند. کاهش وزن هم در اثر متابولیسم بالا داریم.
به همین جهت توصیه میگردد به منظور پیشگیری و بهبود بخشیدن به وضعیت تغییرات پس کشتار، بهبود ترد شدن گوشت، و میزان جذب آب گوشت کلیه عواملی که باعث خستگی، گرسنگی، استرس، آزار و اذیت، گرمازدگی و تحریکات بیمورد قبل از کشتار میشود، و حین کشتار انجام نشود و حداقل ۶ تا ۱۲ ساعت به دامها استراحت کافی داده شود. و ضمناً بیهوشی به نحوی انجام پذیرد که انقباضات شدید عضلانی و عکسالعملهای ناگهانی نگردد.
ایمنی فراوردههای خام دامی با کنترل نقاط بحرانی
نویسندگان: دکتر عبدالرضا مرادی۱ ـ دکتر فرزاد رفیعی۲ ـ دکتر منصور کیمیایی۳
۱ـ رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان اصفهان
۲ـ مسئول کمیته آموزشی پژوهشی انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
۳ـ کارشناس نظارت بهداشتی بر فرآورده های دامی اداره کل دامپزشکی استان اصفهان
Rafiee knauf@yahoo
چکیده:
ـ امروزه کنترل کیفیت و ایمنی فرآوردههای خام دامی بسیار حائز اهمیت است و مصرفکنندگان این فرآوردهها محصولاتی سالم و با کیفیت خوب با بستهبندیهای مناسب را انتظار دارند، و صنعت موظف است. انتظارات آنها را برآورده کند به طور ویژه صنایع کشتارگاهی دام و طیور و شرکتهای بستهبندی گوشت سفید و قرمز با علم به ارزشمند بودن فرآوردههای پروتئینی جهت رفع احتیاجات روزانه بدن انسان اعم از اسیدهای آمینه ضروری، ویتامینها و عناصر معدنی کمیاب نظیر آهن و روی، مس و… باید در ارتقای بهرهوری و بروز کردن استانداردهای شاخص در کنترل کیفی این محصولات در کشتارگاهها و شرکتهای بستهبندی حداکثر تلاش خود را نمایند.
با توجه به کوتاهی زمان ماندگاری (Shelf life) فراوردههای خام دامی گرم، در کشورمان و گزارش آزمایشگاههای کنترل کیفی فرآوردههای خام دامی به نسبت از شاخصهای کیفی پائینتری نسبت به استانداردهای بینالمللیدار هستیم و این، لزوم بازنگری در پایش را متذکر میشود. گرچه همه مجوزهای قانونی مثل پروانه تأسیس، پروانه بهرهبرداری از سازمان دامپزشکی کشور و ISO و… لازم هستند، اما این صنعت به استانداردهای جدیدتری مثل HACCP نیازمند است.
مقاله مروری ذیل به معرفی اهمیت و چگونگی استاندارد HACCP با استفاده از اینترنت و کتب چاپ شده در این خصوص میباشد. نیاز مبرم در صنعت دام و طیور کشور در بخشهای مختلف آبزیان، مزارع پرورش دام و طیور کشتارگاهها و شرکتهای بستهبندی به استفاده از سیستمهای تضمین کیفیت و برخورداری از تولید مطلوب سبب شد تا سیستم HACCP از سال ۱۳۷۷ به عنوان الگوی نوین تضمین کیفیت در ایران تأیید و معرفی شود.
جهت دستیابی به نتیجه کامل از سیستمهای تضمین کیفیت میبایست علاوه بر نظارت مراجع قانونی، تشویق، اطلاعرسانی جهت بالا بردن سطح نگرش تولید کننده و مصرفکننده فراوردههای خام دامی درخصوص ایمنی این فرآوردههای حساس صورت پذیرد.
HACCP و ایمنی فراوردههای خام دامی: نظامی که ایمنی مواد غذایی را بررسی میکند و به عنوان سیستم کارآمد هر تولید کننده را از مدیریت موثر ایمنی مواد غذایی مطمئن میسازد.
این سیستم ایمنی ضدمیکروبی ابتدا در برنامههای فضای آمریکا (NASA) بصورت محرمانه استفاده میشود ولی امروزه با رویکرد پیشگیرانه که دارد توسعه چشمگیری پیدا کرده است ایمنی فراوردههای خام دامی، رعایت اصول بهداشتی کشتار بازرسیهای قبل و بعد از کشتار، رعایت زنجیره سرد، سردخانهها، خودروهای حمل و نقل و.. مورد مخاطره است که رعایت GHP , GMP که پیش نیاز در تدوین و استقرار این سیستم پیشرفته میباشد ضروری است. موارد زیر جزء اقدامات اولیهای است که جهت حصول نتیجه مورد بررسی قرار میگیرد.
۱ـ تشکیل گروه: حداقل یک فرد آموزش دیده
۲ـ توصیف فراوده خام دامی و روش تولید محصول
۳ـ تهیه نمودار خط تولید
۴ـ شناسایی خطرات و کنترل آنها
پس از مرحله فوق ۷ اصل زیر جهت افزایش ضریب ایمنی محصولات نهایی فراوردههای خام دامی مدنظر قرار میگیرد.
۱ـ تعیین خطرات
۲ـ تعیین نقاط بحرانی
۳ـ تعیین حدود بحرانی
۴ـ پایش
۵ـ اقدامات اصلاحی
۶ـ مستندسازی سوابق
۷ـ تأیید سیستم
انگیزه کار در مسئولین فنی و تاثیر آن در بهبود کمی و کیفی فرآوردههای خام دامی و تضمین ایمنی این فراوردهها
نویسندگان: دکتر کوروش مردای ـ دکتر فرزاد رفیعی ـ دکتر علی حیدری ـ دکتر فرهاد حکیمانه ـ دکتر امیرحسین عتیقهچیان۱
۱ـ اعضاء هیئت مدیره انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
Rafiee knauf@yahoo
چکیده:
بدون شک یکی از مهمترین و کارآمدترین عوامل کنترل کیفیت فراوردههای خام دامی، انگیزه کاری مسئولین فنی در کشتارگاهها شرکتهای بستهبندی و … میباشد. با توجه به این امر که در قیاس با کشورهای توسعه یافته و حتی کشورهای در حال توسعه نیز در این بخش وضعیت مطلوب و مناسبی نداریم باید برای رسیدن به حداقل مطلوب بیشتر و بهتر کار کنیم.
که در عمل شاهد این رشد و شکوفایی در کشتارگاهها و شرکتهای بستهبندی خود نیستیم واقعاً علت چیست؟ و چه باید کرد؟ وجود انگیزه کار در مسئولین فنی و بهینهسازی کیفیت، کنترل کیفیت و تضمین سلامت فراوردههای خام دامی نقش اساسی ایفا میکنند. نیاز به پیدا کردن عوامل ایجاد کننده احساس و انگیزه کار در آنها میباشد که این عوامل را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
۱ـ عوامل تقویت کننده انگیزه کار
۲ـ عوامل تضعیف کننده کار
عوامل تقویتکننده کار را میتوان به ۳ دسته تقسیمبندی کرد.
۱ـ فرهنگ و اعتقادات مذهبی، ملی و…
۲ـ خصوصیات فردی (علاقه ذاتی به کار و ترقی)
۳ـ محیط تربیتی (محیط خانوادگی، محیط تحصیل و محیط کار)
عوامل تضعیف کننده انگیزه کار نیز موارد متعددی را شامل میشود که میتوان به چند نمونه آن اشاره داشت.
۱ـ ویژگیها و مشخصات شغلی نامناسب اعم از عدم امنیت شغلی، عدم هماهنگی تحصیلات با نوع کار، کثرت فارغالتحصیلان، عدم کارآموزیهای مناسب قبل از شروع فعالیت، عدم بازآموزیهای مناسب در حین فعالیت
۲ـ محیط کار نامناسب (برخورد ناسالم مدیران، رقابت ناسالم همکاران، عدم رعایت قوانین و ضوابط سازمان دامپزشکی کشور از سوی بعضی از همکاران)
۳ـ عدم دریافت حقوق و مزایای مناسب، متناسب با مدرک تحصیلی، سابقه کار و…
۴ـ پرداخت حقوق و دستمزد توسط کارفرمایی که مسئولین فنی، ناظر و بازرس بهداشت محصولات همان واحد میباشند. و موارد دیگر…. همه و همه باعث عدم کفایت شغلی اکثر مسئولین فنی، در واحدهای کشتارگاهی، بستهبندی و… میباشد و با توجه به نقش حساس و برجسته مسئولین فنی، اهمیت تحقیق، پژوهش در توسعه صنعت بایستی توجه مسئولین ذیربط را بر روی عوامل فوق که گوشهای از مشکلات و موانع سر راه مسئولین فنی و بهداشتی در واحدهای خود میباشد جلب نموده و مسئولین فنی نیز باید با توجه به اهمیت مسئولیت شغلی که دارند نسبت به دانش کافی در زمینههای ایمنی و بهداشت فراوردههای خام دامی، بروز نمودن اطلاعات و دانش خود (آموزشهای ضمن خدمت)، شرکت در کلاسهای بازآموزی و… اقدامات لازم و کافی را انجام دهند. تا محصولاتی که بدست مصرف کنندگان میرسد دارای حداکثر ایمنی بهداشت غذایی باشد.
بررسی نقش دامپزشکی در افزایش مقاومتهای دارویی در سالهای اخیر
نویسندگان: دکتر فریبا عبداللهی۱ ـ دکتر فرزاد رفیعی۲
۱ـ کارشناس داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ـ شبکه بهداشت و درمان برخوار و میمه
۲ـ مسئول کمیته آموزشی پژوهشی انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
Rafiee knauf@yahoo
چکیده:
آنتیبیوتیک متابولیستهای ثانوی تولید شده به وسیله میکروارگانیسمها میباشد که اثر بازدارندگی یا کشندگی روی طیف وسیعی از میکروارگانیسمهای دیگر دارند. اکثریت انواع مفید این ترکیبات توسط کپکها و باکتریها جنس استرپتوماسیس تولید میشوند Ingram و همکارانش در مورد استفاده از آنتیبیوتیکها بعنوان نگهدارنده، پانزده نکته بیان داشتهاند که به دو مورد آن بطور خلاصه اشاره میشود:
۱ـ آنتیبیوتیک نبایستی ظهور سوشهای مقاوم را تحریک کند.
۲ـ اگر آنتیبیوتیک استفاده درمانی دارد یا بعنوان افزودنی خوراکی حیوانات بکار میرود نباید در مواد غذایی مصرف شود.
تا بیست سال پیش اکثر پزشکان در کشورهای صنعتی گمان میکردند که عمر بیماریهای عفونی به سر آمده و بهبود تغذیه و انقلاب در ساخت آنتی بیوتیکهای جدید به ریشه کن شدن این بیماریها منجر خواهد شد.
اما باید گفت: خودمان تیشه به ریشه سلامتی جامعه خود زدیم. ما با اشاعه و تشویق به مصرف بیرویه و غیرمنطقی آنتیبیوتیکها در جامعه زمینهساز بروز مقاومت میکربی شدهایم. یک عامل مهم بروز مقاومت نسبت به آنتیبیوتیک درمانی، استفاده از آن در دامپروری امروز است.
از دهه ۱۹۵۰ میلادی که مشاهده شد افزودن مقادیر محدودی آنتیبیوتیک به غذای حیوان منجر به تسریع در افزایش وزن و آمادگی برای عرضه در بازار میگردد. استفاده از آنتیبیوتیکها در ترکیب خوراک دام و طیور رواج یافت.
اما در سال ۱۹۸۳، آن روی سکه نمایان شد. مسمومبت ۱۸ نفر با سالمونلایی مقاوم به آنتیبیوتیک درمانی به بستری شدن ۱۱ تن و مرگ یکی از انها منجر شد. این موضوع مستقیماً با مصرف گوشتهای تغذیه شده با آنتیبیوتیک مرتبط بود.
ـ بیش از ۸۰% عفونتهای سالمونلایی و کمپیلوباکتریایی در انسان از دامهای گوشتی (سفید و قرمز) دریافت می-شود.
در مطالعات انجام شده در ایالات متحده ۲/۱ میلیون بیماری به علت سالمونلا و ۴/۲ میلیون مورد به دلیل کمپیلوباکتر بودهاند و ۲۶% سالمونلاها و ۵۴% کپیلوباکترهای جدا شده حداقل به یک آنتیبیوتیک مقاوم بودهاند.
استفاده بیرویه از عوامل ضدمیکروبی در دامهای گوشتی موجب انتخاب طبیعی انواع مقاوم به آنتیبیوتیک گردیده است که باعث شدت و حدت عوارض در مصرف کنندگان میشود و باعث بالا رفتن افزایش هزینههای بهداشتی میشود.
گرچه نمیتوان همه موارد ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی در بیماران را به مصرف بیرویه آنتیبیوتیک در طول دوران رشد در دامهای گوشتی نسبت داد. اما آمار و ارقام نشان میدهد. حجم عظیمی از آنتیبیوتیکها تنها به دلیل افزایش رشد و کارایی تغذیه دامهای گوشتی. در موارد عدم بیماری تجویز میشود که دلایل صرفاً اقتصادی دارد. حال ما در کشور خودمان در این باره چه کردهایم؟ کدام گام را در کم کردن احتمال بروز مقاومت میکروبی برداشتهایم؟ آیا هیچ عمق فاجعه مقاومت میکروبی را درک کردهایم؟
چه زمانی قصد داریم آموزش و نظارت را جایگزین سیاست تنبیه و توبیخ خود کنیم؟ برای فرهنگ سازی جامعه بطور عام و افراد شاغل در صنایع پرورش دام و طیور چه کردهایم؟ لااقل تا آن زمان توصیه میشود همانگونه که در اروپا نیز ثابت شده قادریم با افزایش کیفیت بهداشت و تغذیه و مراقبت در پرورش دام استفاده از آنتیبیوتیک تراپی را هم در زمینه افزایش رشد دامهای گوشتی و هم در زمینه درمان در دامها به حداقل خود برسانیم. و توصیه دیگر اینکه آنتیبیوتیکهای کلیدی و اساسی که اکنون به عنوان آخرین راه در برابر برخی از میکروبها در انسان کارایی دارند (از جمله خانواده فلئوروکینولونها و نسل سوم سفالوسپورینها) اکیداً در دامها به کار برده نشوند.
اهمیت طی زمان جمودنعشی در گوشت و نقش آن در انتقال بیماریهای زئونوز و کیفیت گوشت
نویسنده: دکتر فرزاد رفیعی
مسئول کمیته آموزشی پژوهشی انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
Rafiee knauf@yahoo
چکیده:
صلابت یا جمود نعشی یک پدیدهای است که در حین تغییرات پس از کشتار در عضلات دام کشتار شده به علت پایین آمدن میزان ATP ایجاد شود پس از کشتار به علت توقف جریان خون و نرسیدن اکسیژن و مواد غذایی به بافتها و عدم خروج مواد زائد متابولیک توسط جریان خون تغییرات قابل ملاحظهای در بافت عضلانی حاصل خواهد شد. پس از عملیات کشتارگاهی و قبل از ارسال لاشه دام به بازار و مصرف و یا انجام هر عملیات دیگری روی آن لازم است لاشه حداقل به مدت ۲۴ ساعت در شرایط سردخانه بالای صفر نگهداری شود تا تغییرات پس از کشتار را طی کند.
در طی فرایند جمودنعشی کاهش PH گوشت باعث از بین رفتن بعضی از میکروارگانیسمهای بیماریزای گوشت از جمله عامل بیماری بروسلوز، تب برفکی، تب دره ریفت، تب هموارژیک کریمه و کونگو…. میشود. و باعث مهار رشد یا کاهش سرعت رشد باکتریهای فسادزا و افزایش ماندگاری گوشت میشود.
اهمیت دیگر پروسه جمودنعشی بصورت صحیح و اصولی باعث آماده شدن گوشت جهت انجماد است که در غیر اینصورت پس از انجماد زدائی گوشت دچار عوارضی مثل Thaw shortening , cold shortening میشود.
از فواید دیگر طی جمودنعشی بصورت صحیح انجام پروسه پروتئولیز در گوشت و ترد شدن آن و جذب آب، بهتر آن در صنعت فراوردههای گوشتی میباشد.
با توجه به موارد ذکر شده اهمیت طی زمان جمودنعشی در گوشت جهت جلوگیری از بیماریهای احتمالی و فساد زودرس و کیفیت گوشت مصرفی کاملاً مشهود میباشد. و وجود سردخانههای بالای صفر در کشتارگاهها ضروری میباشد که متأسفانه اکثر کشتارگاههای ما فاقد سردخانههای بالای صفر میباشد و لاشهها بدون طی شدن مراحل مذکور، بلافاصله پس از کشتار به صورت گرم به بازار عرضه میشود که باعث فساد سریع گوشت و کیفیت نامناسب برای مصرفکنندگان و از نظر بیماری زئونوز بسیار مخاطرهآمیز میباشند. که توصیه میشود در نظارت بر احداث سردخانههای بالای صفر در کشتارگاههای دام فاقد این سردخانهها توسط مسئولین مربوطه سختیگری بیشتری انجام میشود.
بررسی مشکلات موجود و علل ایجادکننده آن و خطر انتقال زئونوزها بواسطه محصولات کشتارگاهی دام در کشتارگاههای دام شهرستان اصفهان
نویسندگان: دکتر فرزاد رفیعی۱ ـ دکتر سیدرضا موسوی۲ ـ دکتر فرهاد حکیمانه۳
۱ـ مسئول کمیته آموزشی پژوهشی انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
۲ـ رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی استان اصفهان
۳ـ عضو هیئت مدیره انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
Rafiee knauf@yahoo
چکیده:
با توجه به گسترش جوامع شهری و افزایش نیاز به گوشت قرمز و فرآوردههای آن و همچنین نیاز به کنترل دقیق سلامت این تولیدات، کشتارگاههای صنعتی ایجاد شدند. علاوه بر تولید بالا، منظم و کنترل سلامت تولیدات از دیگر وظایف کشتارگاهها قطع سیکل انگل و بیماریها و جلوگیری از افت زیاد لاشهها است. برای تحقق این اهداف مجموع ضوابط و قوانینی تدوین شده تا کشتارگاهها بر آن اساس احداث و فعالیت نمایند و بازرسین به کنترل دامها و لاشهها بپردازند.
اما متأسفانه به علت برخی از مشکلات موجود این قوانین و ضوابط در غالب کشتارگاهها به طور کامل رعایت نمیشود به همین منظور فرم پرسشنامهای آماده و در اختیار مسئولین فنی کشتارگاههای دام شهرستان اصفهان قرار گرفت.
بنابر نتایج این بررسی به تقریب میتوان گفت در هیچ یک از کشتارگاههای تحت بررسی معاینات قبل از کشتار روی دام انجام نمیگیرد. عدم کنترل ورود و خروج خودروها، عدم شستشو یا شستشوی غیراصولی چرخها و قسمتهای دیگر خودروها، حضور قصابان، چوبداران، صاحبان دام کشتار شده در کنار لاشه در کلیه مراحل کشتار و بازرسی و اعمال نظر، مانع از اعمال قانون در حد مطلوب روی لاشه میشود. ضمناً در اکثر کشتارگاهها بازرسی لاشههای دام توسط کاردانهای دامپزشکی صورت میگیرد که با اصول بازرسی گوشت منافات دارد. عدم استفاده صحیح از وسایل موجود در کشتارگاهها، غیربهداشتی بودن لباس کارگرها و عدم استفاده آنها از وسایل بهداشتی، غیربهداشتی بودن وسایل حمل و نقل و نحوه حمل و نقل عدم استفاده از آزمایشگاه، آب ناسالم مصرفی، کشتار دامهای بیمار، آبستن یا دامهای که به آنها داروهای نظیر آنتیبیوتیک تجویز شده در این مقاله مورد بحث قرار میگیرد. بعلاوه خطرات ناشی از زئونوزهای معمول در ایران با توجه به نکات موجود در پرسشنامه طرح گردید.
اهمیت بازسازی و بهینهسازی کشتارگاههای طیور شهرستان اصفهان و ضرورت استقرار استانداردهای جدید در واحدهای کشتارگاهی
نویسندگان: دکتر فرزاد رفیعی۱ ـ دکتر کوروش مرادی۲ ـ دکتر سیدرضا موسوی۳
۱ـ مسئول کمیته آموزشی پژوهشی انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
۲ـ ریاست انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
۳ـ رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی استان اصفهان
Rafiee knauf@yahoo
چکیده:
گوشت طیور بیشترین فراورده غذایی مردم پسند در سراسر جهان میباشد. فاکتورهای متعددی باعث محبوبیت این فراورده میشود که از جمله میتوان به رژیم غذایی و شرایط اقتصادی اشاره نمود که اساساً باعث گسترش وسیع صنعت طیور در سالهای ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ شد. اوضاع بهداشتی فراوردههای طیور عملآوری، مربوط به حضور یا عدم حضور میکروارگانیسمهای پاتوژن (نهفته) یا عامل فساد است در هر دو حالت حضور اینها ممکن است باعث بیماریهای منتقله از طریق غذا، یا باعث ضایعات در فرآورده شود.
که در نتیجه باعث از بین رفتن سرمایه قابل توجهی در جامعه صنعت میشود. غذاهای با منشاء حیوانی به ویژه محصولات طیور اغلب با پاتوژنهای نهفته مثل انواع گونههای سالموند، کمپیلوباکتر، E.Coli لیستریامونوسایتوژز، استافیلوکوکوس اورئوس آلوده میشوند. گزارشات اپیدیولوژیکی در سرتاسر جهان گوشت طیور را به عنوان منبع شیوع مسمویت غذایی انسان، مقصر میدانند. آلودگی اصلی، پرندگان زنده را تشکیل میدهند و لذا در طول کشتار باید به این مسئله توجه شود. متأسفانه در هر دهه اخیر بیماریها و مسمومیتهای ناشی از مصرف گوشت طیور در کشور به علت عدم وجود یک سیستم کارا و موثر و جامع در کنترل این فراورده هنوز یکی از مشکلات عدیده است. بنابراین بهبود ساختار زیر بنایی و قوانین موجود در داشتن یک سیستم کنترلی کارا در سطح ملی حا ئز اهمیت است.
به این منظور فرم پرسشنامهای آماده در اختیار مسئولین فنی کشتارگاههای طیور شهرستان اصفهان قرار گرفت که در این پرسشنامه سعی شد در مرحله عمل آوری از حمل و نقل تا خیساندن پرنده در آبجوش، تخلیه امعاء و احشاء سرد کردن و… استفاده شود. و نقاط مخاطرهآمیز در خط کشتار طیور مورد بررسی قرار گیرد. نتایج این بررسی نشان میدهد که جهت تولید عصر «محصول یا کیفیت بالا و ایمنی آن ضرورت استقرار استانداردهای جدید چون HACCP در کشتارگاههای طیور کاملاً احساس میشود. اجرایHACCP در کشتارگاه طیور از پایه علمی برخوردار میباشد و به طور سیستماتیک نقاط خطر را شناسایی نموه و سبب کاهش مخاطرت بیولوژیکی میشود. به همین منظور قبل از استقرار چنین سیستمهای سلامتی، رعایت GMP و GHP که پیش نیاز در تدوین و استقرار این سیستم پیشرفته میباشد ضروری است و با توجه به نیمه عمر ساختمانی کشتارگاههای طیور ضرورت بازسازی و بهینهسازی قسمتهای مختلف کشتارگاه و استفاده از تکنولوژیهای جدید در خط کشتار طیور (تخلیه امعاء و احشاء به صورت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک، استفاده از چیلو هوایی و…) با توجه به ضوابط و قوانین سازمان دامپزشکی و استانداردهای جدید کاملاً احساس میشود.
تحریک الکتریکی لاشه برای سالمسازی و بهبود کیفیت لاشه
نویسندگان: دکتر فرزاد رفیعی۱ ـ دکتر ابراهیم رحیمی۲
۱ـ مسئول کمیته آموزشی پژوهشی انجمن صنفی مسئولان و ناظران بهداشتی دامپزشکی استان اصفهان
۲ـ استادیار گروه بهداشت و مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
Rafiee knauf@yahoo
چکیده:
گوشت قرمز و مرغ منبع سرشاری از پروتئین میباشد این محصول از انرژی بیولوژیکی بالای برخوردار است. گوشت حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری برای انسان میباشد. منبع مناسب ویتامینهای گروهB، ویتامین،،و ویتامینA میباشد.گوشت منبع اصلی آهن، روی و سلنیوم است و در زمره کاملترین مواد غذایی طبقهبندی میگردد امروزه فراوردههای متنوع و گوناگونی از گوشتهای مختلف تهیه میگردد. لذا برای ارتقاء سطح کیفی، بهداشتی و اقتصادی این محصولات نیازمند دانش فنی و اطلاعات کافی در زمینه گوشت و علوم وابسته به آن هستیم. یکی از روشهای مناسب جهت تسریع در تغییرات پس از کشتار و ارتقاء کیفیت گوشت، تحریک الکتریکی لاشه بلافاصله پس از کشتار دام میباشد که از لحاظ اقتصادی بسیار حائز اهیمت میباشد زیرا زمان نگهداری گوشت در سردخانههای بالای صفر درجه را کاهش میدهد. و از وقوع پدیده کوتاه شدن عضله در اثر سرما[۴] جمود نعشی پس از رفع انجماد[۵] به کمک این روش بخوبی پیشگیری میشود و از طرفی گوشتی بازار سپندتر به بازار عرضه میگردد. تحریک الکتریکی که عبارت از قرار دادن لاشه دامهای مختلف در معرض جریان برق اثراتش بر روی بهبود کیفیت گوشت مدتهاست که توسط بسیاری از محققین و دانشمندان تحت مطالعه وبررسی میباشد.
در این مقاله سعی شده بر اثر الکتریکی بر سرعت تغییرات پس از کشتار، اثرات آن در تردی گوشت، اثر تحریک الکتریکی در پیشگیری از صلابت نعشی در اثر سرما. تحریک الکتریکی و اثر آن در رنگ و بوی گوشت، خصوصیات تحریک و…. پرداخته شود مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
[۱]– Essential Amino-Acid
[۲]– Rigor mortis
[۳]– Dark Firm dry meat
[۴]– Cold shorteing
[۵]–Rigor mortis after theawing